Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρχιμάκης: Οι τραπεζίτες ανέτρεψαν την κυβέρνηση Παπανδρέου

Σκληρή κριτική σε Βενιζέλο, Σαμαρά, τραπεζίτες στη συνάντηση της κίνησης των «75»

karximakis.jpgΤην άποψη ότι ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίγλη και την περηφάνια του παρελθόντος εξέφρασε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας στη συνάντηση της κίνησης των «75», που έγινε στο ξενοδοχείο Plaza όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 450 στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα.

«Δυστυχώς το 9ο συνέδριο διέψευσε τις ελπίδες και επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Το συνέδριο δεν έδωσε την απαιτούμενη ώθηση εξόδου από την πολιτική στασιμότητα» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και  απέδωσε την ευθύνη για τη χαμένη ευκαιρίασε όσους «είχαν την ευθύνη στην ηγεσία του κόμματος που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο συνέδριο». Υποστήριξε ότι «θελουμε το ΠΑΣΟΚ κεντροαριστερό, να δίνουμε λύσεις στους πολίτες» και διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε κόμμα μεσα στο κόμμα αλλα πιστεύουμε στην οργανωμένη πολιτικη δράση οπως πίστεψε και τη έκανε πράξη ο Ανδρεας Παπανδρέου. Προστασία της πολιτικής απο τους αεριτζήδες που επιχειρούν να κυριαρχήσουν στην πολιτική» όπως είπε.

Επίσης, κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να αντιληφθεί ότι «ο πολιτικός χρόνος είναι απελπιστικά λίγος. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για βοναπαρτιστικές συμπεριφορές, ναρκισσιστικούς εγωϊσμούς και αποκλεισμούς διαφορετικών απόψεων. Είναι η ώρα της συλλογικής προσπάθειας, της σύνθεσης και των μεγάλων υπερβάσεων. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει το ΠΑΣΟΚ». Ενώ διεμήνυσε ότι η στήριξη του ΠΑΣΟΚ προς τον Σαμαρά δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς όρους.

Επιτέθηκε κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή κάνοντας λόγο για «μεγάλο πάρτι, ενώ άσκησε σκληρή κριτική και στους τραπεζίτες αλλά και στον Πρωθυπουργό: «Ζητήσαμε κανόνες για τους τραπεζίτες, ό,τι επιδεικνύει σήμερα ο Σαμαρας ειναι νόμοι της κυβέρνησης μας. Θα ξεχάσουμε τον κ, Σαμαρά που έλεγε ότι θα μηδενίσει το χρέος σε ενα χρόνο, θα ξεχάσουμε την σκληρη αντιπολίτευση που τελικά προσχώρησε για να συμμετέχει στη κυβέρνηση Παπαδήμου και τα γελοία Ζάππεια δίνοντας ψεύτικες ελπίδες του κόσμου και σήμερα με αυτή την απάτη να εχει τη δεδηλωμένη». Ο κ. Καρχιμάκης, υποστήριξε ακόμη ότι αιτία της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν η σωτηρία των τραπεζών: «Καλούν τον ελληνικό λαό να κάνει και άλλες θυσίες για να προστατέψουν τους τραπεζίτες η κυβέρνηση. «Είναι η κύρια αιτία που ανατράπηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν η δική μας κυβέρνηση θέλησε να βάλει τέρμα σε αυτη την ασυδοσία. Δεν αποδόθηκαν ευθύνες για το που πήγαν τα λεφτα ειναι πολλα τα 50 δις που πληρώνει ο λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην περίπτωση των τραπεζιτών κεντρικός υπεύθυνος για αυτα ειναι ο κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Προβόπουλος. Εχει επιφέρει πολλα προβλήματα στην οικονομία και σε βάρος των πολιτών» υποστήριξε.

Από την πλευρά τουο Παντελής Οικονόμου κάλεσε σε συμμετοχή, εκτιμώντας ότι «με καθαρότητα, αγωνιστικότητα και συνεργασίες, την επόμενη ημέρα η «Κίνηση των 75» θα είναι πανταχού παρούσα και έτοιμη».

Ο ομιλητής εξήγησε γιατί «δεν μπορούμε να είμαστε με το κύριο Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία», αποδίδοντάς τους την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Εξήγησε επίσης γιατί «δεν μπορούμε να είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας το κενό πρότασης και τις παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε επίσης στις διαρροές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι τα υπεύθυνα όργανα όλων των κομμάτων οφείλουν έναν δημόσιο οικονομικό απολογισμό από τότε που άρχισε η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι σήμερα και όχι διαρροές, μέσω κύκλων, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς.

Ο Γρηγόρης Νιώτης, στην παρέμβαση του, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και με την επικείμενη συμμετοχή με πολιτικά στελέχη. «Αντ΄αυτού θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση από όρους, θέτοντας δηλαδή «πράσινες γραμμές» άμεσσης υλοποίησης από την κυβέρνηση, όπως:

– επείγον πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής απασχόλησης των ανέργων

– ειδικό πρόγραμμα κάλυψης βασικών αναγκών σίτισης και στέγασης για τους νεόπτωχους

– για τους νέους εκτός αγοράς εργασίας να υπάρξουν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

– προγραμμα ανακατανομής φορολογικών βαρών με πάταξη της φοροκλοπής 15 δις από τον ΦΠΑ».

Ο Μανόλης Στρατάκης ανέφερε:

« α) Η εκδήλωση είναι επιτυχημένη. Η «Κίνηση των 75» πρέπει να αποτελέσει «δεξαμενή σκέψης», ώστε να συμβάλλουμε να γίνει το «σημερινό κόμμα ΠΑΣΟΚ» πάλι «Κίνημα». Δεν είμαστε κόμμα μέσα στο Κόμμα., αλλά θέλουμε να συνεισφέρουμε με προτάσεις και σκέψεις σε ένα νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ, όταν οι απόψεις μας γίνουν πλειοψηφικές τόσο στα κομματικά μέλη όσο και στην κοινωνία.

β) Επειδή οι κρίσεις θα επαναλάμβάνονται, ίσως με άλλο προσωπείο, ώστε να επιτυγχάνεται η συσσώρευση κεφαλαίου σε πολύ λίγα άτομα, πρέπει να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις με πλειοψηφική δυναμική τόσο στο Νότο όσο και στον Βορρά της Ευρώπης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αποτροπής αυτών των κρίσεων

γ) Προτείνω στην «Κίνηση των 75» να υπάρξει συγκεκριμένη θεματολογία, ώστε αξιοποιώντας τις  νέες τεχνολογίες, να υπάρξουν επεξεργασμένες προτάσεις για το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία».

Ο Σήφης Βαλυρακης αναφερθηκε στα ζητηματα του πολιτικου συστηματος και ειπε πως “Δεν έχω καμία επαφη με το αποστεωμένο φάντασμα του ΠΑΣΟΚ και δεν είμαι έτοιμος να ακολουθήσω οποιαδήποτε ηγεσία” .

Ο Σήφης Βαλυράκης , μίλησε για ανατροπή , για υπέρβαση, για νέα αρχή, που σημαίνει ότι θα αναμετρηθούμε με την ολιγαρχία. Για αυτο και θα πρέπει να ξαναστήσουμε το μαγαζι μας. Υπάρχει ελπιδα! ελάτε να στήσουμε, σύντροφοι, ξανα την ελπίδα».

Η Άσπα Παπαηλιού, μιλώντας, είπε τα εξής:

« 1) Η θεωρία των δύο άκρων (Χρυσή Αυγή – ΣΥΡΙΖΑ) είναι μια αντιδραστική επικίνδυνη θεωρία. Είναι λάθος να την ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προγραμματικές διαφορές. Γι αυτές πρέπει να συγκρουστούμε.

2) Η κεντροαριστερά δεν χτίζεται με κινήσεις κορυφής, ούτε με προεκλογικές συμπράξεις επιβίωσης. Δεν προκύπτει με συγκόλληση κινήσεων ή προσωποπαγών ομάδων μικρής επιρροής. Η ισχυρή κεντροαριστερά προϋποθέτει ισχυρό ΠΑΣΟΚ και χτίζεται μέσα στην κοινωνία. Με συμπόρευση των δημοκρατικών πολιτών, για συγκρούσεις και αλλαγές με προοδευτικό περιεχόμενο.

3) Το Συνέδριο δεν είχε ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Ούτε ομόφωνες αποφάσεις υπήρξαν. Η λογική των μηχανισμών και των αποκλεισμών δεν λύνουν το πολιτικό προβλημα. Στο Συνέδριο απλώς ξεκίνησε ο διάλογος για το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα συμβάλλουμε για να έχει συνεχεια.

4) Η περίοδος της κρίσης οδηγεί στη  μετάβαση σε μία περίοδο αλλαγών. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για αλλαγή στην Ευρώπη, για να προκύψει μια νέα Ευρωπαίκή Συνθήκη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Χρειάζονται αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλαγές που αφορούν στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στη Διοίκηση, στα ΜΜΕ, στη διαπλοκή, στη φοροδιαφυγή. Στην δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου για την χώρα.

5) Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για συνολική επαναξέταση και αναθεώρηση της πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια. Εχουμε ήδη αρκετή εμπειρία και δυνατότητα αξιολόγησης. Για κάθε καινουργιο μέτρο, να ενεργοποιείται άμεσα η ρήτρα ύφεσης και ανεργίας. Να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις ή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων»

Στο τέλος της εκδήλωσης αποφασιστηκαν οι επόμενες πρωτοβουλίες της «Κίνησης των 75», ως θεματικές εκδηλώσεις: η μία με αντικείμενο «φορολογία-ανακατανομή φορολογικών βαρών» και η άλλη για το «πρόβλημα των υψηλών τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης-προτάσεις για την επίλυση του».

By