Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρεμιέρα προϋπολογισμού με «καρφιά»

Αντιπαραθέσεις στην πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην επιτροπή της Βουλής

Saxinidis

Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προέβλεψαν νέα σκληρά μέτρα, αλλά και οι αιχμές του Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ, σημάδεψαν την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014 στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

«Το πλεόνασμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2013 δεν υπήρξε το αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, όπως επιχειρούν κάποιοι συνάδελφοι να πουν, πολύ περισσότερο που οι δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η χώρα είχε και άλλες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής του 2009 είναι δημόσια καταγεγραμμένες», ήταν το καρφί του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού που συνέχισε στους ίδιους τόνους κάνοντας λόγο για προτάσεις που δεν δοκιμάστηκαν ποτέ και κωδικοποιήθηκαν ως «Ζάππεια». Τόσο πάντως, ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Καλογιάννης όσο και ο Φ. Σαχινίδης επεσήμαναν ότι τα όρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί.

Vouliedrana

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Για θριαμβολογία σε έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται στον αέρα μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοΐλης, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξει νέο κείμενο και νέα μεγέθη.

Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα επιβάλλει τα νέα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, προέβλεψε ο Ν. Μαριάς από τους ΑΝΕΛ, ενώ για προϋπολογισμό καταστροφής και μιζέριας έκανε λόγο ο Ηλ. Παναγιωταρος από τη Χρυσή Αυγή.

«Σφιχτό και χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ας. Ξηροτύρη, καθώς -όπως είπε- «συντάχθηκε υπό το άγχος τόσο της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2014».

Οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ και των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών αναμένονται την Τρίτη. Ο προϋπολογισμός του 2014 θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By