Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ για κίνδυνο υποχώρησης των χρηματοπιστωτικών αγορών

Ενδεχόμενο οι επενδυτές να θορυβηθούν από τις γεωπολιτικές εντάσεις

DNT

Για τον κίνδυνο αναστροφής της ανοδικής πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, εάν οι επενδυτές θορυβηθούν από τις γεωπολιτικές εντάσεις ή από τη μεταβολή της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του για τη σύνοδο της ομάδας των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) που συνέρχεται το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι εξακολουθεί να αναμένει αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα της χρονιάς. Προειδοποίησε όμως ότι οι δείκτες των χρηματοπιστωτικών αγορών υποδηλώνουν ότι τα επενδυτικά στοιχήματα, που χρηματοδοτούνται με δανεικά, φαίνονται «υπερβολικά» και ότι οι αγορές μπορεί γρήγορα να ξεφουσκώσουν, εάν υπάρξουν εκπλήξεις στην αμερικανική νομισματική πολιτική ή στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

«Αναδύονται νέοι καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με γεωπολιτικές εντάσεις και αυξημένη ανάληψη κινδύνου», αναφέρει χρησιμοποιώντας τεχνική ορολογία το ΔΝΤ.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επανέλαβε χθες τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για «σημαντικό χρονικό διάστημα» και τις ανησυχίες της για τη χαλαρότητα της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και ταχύτερα απ” ότι αναμένουν οι αγορές, με δεδομένα τα ως επί το πλείστον θετικά νέα από την αμερικανική οικονομία.

By