Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κίνα: «Βουτιά» των εξαγωγών το Σεπτέμβριο

Πτώση στα 15,2 δισ δολάρια, από 28,6 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα

china

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε κατά περίπου 45% τον Σεπτέμβριο, πέφτοντας στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από 28,6 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις τελωνειακές υπηρεσίες.

Το ποσό αυτό απέχει πολύ από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που είχαν ρωτηθεί από το πρακτορείο Dow Jones Newswires και υπολόγιζαν ότι κατά μέσο όρο το εμπορικό πλεόνασμα θα έφτανε τα 27 δισ. δολάρια.

Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στην αναπάντεχη κάμψη των εξαγωγών κατά 0,3%, στα 185,64 δισ. δολάρια, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα κατέγραφαν άνοδο 5,5%. Τον Αύγουστο οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 7,2%. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4%, φτάνοντας τα 170,44 δισ. δολάρια.

Πάντως από την αρχή του έτους η Κίνα έχει καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 169,4 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 14,4% μέσα σε ένα έτος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Τελωνειακής Υπηρεσίας Ζενγκ Γουεσένγκ, η οικονομία της Κίνα αντιμετωπίζει ακόμη πιέσεις ωστόσο αναμένεται ότι οι εξαγωγές θα σταθεροποιηθούν μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By