Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιστορική χειραψία Ομπάμα- Κάστρο στην τελετή για τον Μαντέλα [βίντεο]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα γίγαντα της ιστορίας και ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει άλλος ηγέτης σαν τον «Μαντίμπα»

 

Barack Obama shakes hands with Raul Castro

Ιστορική χειραψία με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς βάδιζε προς το βήμα για να αποτίσει φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής. Η αντίδραση του Ραούλ Κάστρο ήταν να χαμογέλασε καθώς ο κ. Ομπάμα του έσφιξε το χέρι.

Το στιγμιότυπο συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός και η ιστορική φωτογραφία κάνει ήδη το γύρο του κόσμου και φαίνεται να αποτελεί ήδη το πιο σημαντικό στιγμιότυπο της τελετής. Πρόκειται για την πρώτη προσέγγιση των δυο κρατών εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα!

«Γίγαντα της ιστορίας» χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στην επιμνημόσυνη τελετή στο στάδιο του Σοβέντο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, υπό βροχή και παρουσία πλήθους πολιτών και 90 αρχηγών κρατών.

«Ο αγώνας του ήταν ο αγώνας σας, ο θρίαμβός του, ο θρίαμβός σας…η ελευθερία και η δημοκρατία είναι η κληρονομιά του. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος ελευθερωτής του 20ου αιώνα και ένας άνθρωπος που έζησε μια ζωή όμοια με κανενός άλλου. Ο Μαντέλα δίδαξε, μεταξύ άλλων, τη δύναμη των ιδεών».

Κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο δηλώνουν αλληλέγγυοι με τον αγώνα του Μαντέλα για ελευθερία «αλλά δεν ανέχονται την διαφωνία από τον λαό τους»

Για να προσθέσει ότι «δεν θα ξαναδούμε ποτέ άλλον σαν τον Νέλσον Μαντέλα. Αλλά επιτρέψτε μου να πω στο λαό της Αφρικής και στους νέους σε όλο τον κόσμο, ότι μπορείτε να κάνετε δικό σας το έργο της ζωής του. Ο Μαντέλα πάντα θα μας θυμίζει ότι όλα είναι ακατόρθωτα, μέχρι να υλοποιηθούν».

Ο «Μαντίμπα» όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, δεν υιοθέτησε το στυλ του προτύπου. Μοιραζόταν τις αμφιβολίες του, τους φόβους και τους λάθους υπολογισμούς του. Ήταν γιος, σύζυγος, πατέρας και φίλος… κέρδισε την θέση του στην ζωή μέσα από αγώνα και πίστη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «ο Μαντέλα έμαθε την γλώσσα και τα έθιμα αυτών που τον καταπίεζαν για να τους περάσει το μήνυμα ότι η δικής τους ελευθερία μια μέρα θα εξαρτιόνταν από την δική του. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη ο κορυφαίος ηγέτης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By