Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΙΟΒΕ: Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2014

Στην έκθεση του Ιδρύματος  προβλέπεται αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 26%, μια μονάδα χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2008

anergia 1

Σταθεροποίηση του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας το 2014 και πιθανή μικρή αύξησή του, καθώς και αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 26%, μια μονάδα χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2008, προβλέπεται από το ΙΟΒΕ, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα για την ανεργία εκτιμάται ότι η αποκλιμάκωση θα προέλθει από την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και διευκολύνεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, στις οποίες προστέθηκαν πρόσφατα όσες αποφασίστηκαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%).

Επιπλέον, από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου η εποχική απασχόληση σε τουριστικές επιχειρήσεις θα αυξηθεί, καθώς η περυσινή αβεβαιότητα για την αύξηση του διεθνούς τουρισμού και κυρίως για την έντασή της έχει καμφθεί, με τις φετινές προοπτικές για τη διεθνή τουριστική κίνηση να είναι καλύτερες των περυσινών.

Η απασχόληση θα τονωθεί στο τρέχον εξάμηνο από τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους. Στον αντίποδα, ανασχετικά στην άνοδο της απασχόλησης θα επενεργήσει η συνέχιση της αναδιάρθρωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση στον ΙΟΒΕ δίνεται στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας.

Στις προϋποθέσεις υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε ο κ. Βέττας, περιλαμβάνονται οι ρήξεις με ομάδες συμφερόντων, η δημιουργία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων και η εξειδικευμένη γνώση των επιμέρους προβλημάτων.

Στις θετικές εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο αναφορικά με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, συγκαταλέγονται το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, νωρίτερα του αναμενόμενου, η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι αλλαγές στην πράξη και όχι «στα χαρτιά» και η μη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

By