Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θεσμοθετείται το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν αργά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εξυγίανση και εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.

euro-moneyΟι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υποστούν ζημίες. Θεσμοθετείται δηλαδή αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς το λογαριασμό σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών θα πληρώνουν μέτοχοι και ανασφάλιστοι πιστωτές.

Την απόφαση της συνεδρίασης του Ecofin ανέφεραν διπλωματικές πηγές και επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί. Για να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, είχε ήδη συμφωνηθεί εκ των προτέρων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πριν τη συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπερασπίζονταν τις αυστηρότερες διατάξεις, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μη χρειάζεται να διατίθεται δημόσιο χρήμα σε περιπτώσεις κρίσεων.

Το σχέδιο οδηγίας στο οποίο συμφώνησε το Ecofin θα τεθεί σε διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By