Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θέατρα – καρμανιόλες στην Αθήνα

Αποκλειστικά η λίστα με τις 83 επιχειρήσεις που ελέγχει η Δημοτική Αστυνομία- Μπαίνει λουκέτο σε 34 σκηνές

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Έλεγχο σε 83 θέατρα της Αθήνας πραγματοποιεί υπηρεσία του δήμου Αθηναίων, μετά από επιστολή του Σωματείου Ελλήνων Τεχνικού Θεάτρου (ΣΕΤΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον νόμο, για την ασφαλή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΘ, κανένα θέατρο δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  για την άδεια λειτουργίας στο πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματοθεάτρων του αρμόδιου δήμου, ενώ όπως ανέφερε ενδεικτικά, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2010-11, λειτουργούσαν στην Αθήνα περισσότερες από 300 θεατρικές σκηνές εκ των οποίων μόνο οι 70 τηρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. «Πως και από ποιόν θα εξασφαλίσεται η ασφάλεια; Ή μήπως – για άλλη μια φορά – οι θεατές/πολίτες θα πληρώσουν το τίμημα της αδιαφορίας του κράτους και της αισχροκέρδειας των επιχειρηματιών;» ήταν το «καμπανάκι κινδύνου» που εξέπεμπε το ΣΕΤΘ.

Υποστήριζε μάλιστα ότι θέατρα έχουν κριθεί ακατάλληλα και παρ” όλα αυτά λειτουργούν και θύμιζε το τραγικό ατύχημα στη Βραζιλία. «Ας μη θρηνήσουμε κι εδώ θύματα από την τάση των επιχειρηματιών για γρήγορα κέρδη αλλά και από την εξίσου δολοφονική αδράνεια των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων» σημείωνε. Έτσι η Δημοτική Αστυνομία έπιασε δουλειά και στους ελέγχους που έκανε – σε πολύ γνωστές θεατρικές σκηνές, διαπίστωσε όντως παραβάσεις: Είτε δεν υπήρχε άδεια, είτε η άδεια ήταν για άλλο σκοπό, είτε αίθουσες ακατάλληλες για την ασφάλεια των θεατών είτε υπερπλήρη καθίσματα…

Τέσσερα θέατρα έχουν ήδη λάβει επιστολή – ειδοποίηση για τη σφράγιση των χώρων τους, από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του δήμου Αθηναίων, καθώς λειτουργούν, σύμφωνα με την επιστολή, χωρίς άδεια, ενώ αναμένεται  εντός των επόμενων ημερών να σταλούν αντίστοιχες ειδοποιήσεις στους υπόλοιπους 30 θεατρικούς χώρους.

Από τη πλευρά τους, οι θεατρικοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως το καθεστώς λειτουργίας των θεάτρων προβλέπεται σε έναν αναχρονιστικό νόμο της δεκαετίας του ΄30, νόμο που ουδεμία σχέση έχει με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ, αρκετοί από αυτούς, προσανατολίζονται στο να κλείσουν οι ίδιοι τις αίθουσές τους, για να αποφύγουν το λουκέτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του: «Το διαφαινόμενο «σφράγισμα» όσων χώρων πολιτισμού δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, θα αποτελέσει άλλο ένα βαρύ πλήγμα για τον θεσμό του Θεάτρου, στα τόσα πλήγματα που έχει ήδη δεχθεί ο θεσμός, όπως η ανεργία, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και η τρομοκρατία που ασκείται στους εργαζόμενους, όπως αποκαλύφθηκε στον ημερήσιο τύπο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει δε ότι «δεν αντικρούει κανείς τη νομιμότητα περί λειτουργίας θεάτρων, όμως αυτή η « εμμονή», σε εποχή κρίσης, μπορεί να κλείσει πνεύμονες πολιτισμού και ελπίδας και να οδηγήσει στην ανεργία τους ηθοποιούς που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «να γίνει αναστολή της εκτέλεσης για το κλείσιμο των θεατρικών σκηνών, μέχρι να αναμορφωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που στηρίζεται στον νόμο από την εποχή του Μεταξά: ΑΝ 446/1937, σε συνδυασμό με τον Ν.3463/2006, ώστε να βρεθούμε σε μια κατάσταση, όπου όλα τα θέατρα, καθώς και οι χώροι που θα φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις θα πληρούν τους όρους μιας νέας νομοθεσίας, που θα λαμβάνει υπόψη της τις σύγχρονες ανάγκες παραγωγής καλλιτεχνικού αποτελέσματος» ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του «στους συνδικαλιστικούς φορείς που αγωνίζονται για την επιβίωση του θεάτρου υπό το καθεστώς του νομικού πολιτισμού με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ μιλά για «υπερβάλλοντα ζήλο» και «τυπολατρία η οποία μάλιστα βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε προπολεμικές νομοθετικές διατάξεις». Σε ανακοίνωση του,  ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία το διαφαινόμενο «σφράγισμα» από τον Δήμο Αθηναίων 34 θεάτρων και χώρων πολιτισμού που φιλοξενούν παραστάσεις καθώς δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας». Υποστηρίζει μεν ότι «είμαστε υπέρμαχοι της νομιμότητας και της εφαρμογής των νόμων» αλλά σπεύδει να σημειώσει πως «σε μια εποχή κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτισμός αποτελεί έναν πνεύμονα ουσιαστικής ελπίδας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους ηθοποιούς σημειώνει σταλινικά ποσοστά». Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα προστατεύσει το ελληνικό θέατρο και τους ανθρώπους του».

Διαβάστε στο thepaper.gr αποκλειστικά, τη λίστα των 83 θεατρικών επιχειρήσεων που ελέγχονται:

Στη λίστα αυτή, δεν συμπεριλαμβάνονται τα θέατρα εκείνα που διέθεταν άδεια αλλά σε επιθεωρήσεις του πρωτοβάθμιου Συμβουλίου, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.[space size=»30″]

By