Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η «υπόθεση Ρέστη» είναι μόνο η αρχή

O εφοπλιστής έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή

Του Αντώνη Τάντουλου 

restisΗ «υπόθεση Ρέστη» δεν είναι απλά το τέλος μιας εισαγγελικής έρευνας που θα οδηγήσει ένα ακόμη προβεβλημένο επιχειρηματία στην φυλακή, ή θα τον απαλλάξει. Στην πραγματικότητα αποτελεί την αρχή ενός νέου κύκλου ξεκαθαρίσματος τόσο του επιχειρηματικού όσο και του πολίτικου… συστήματος.

Ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε τα πρόσφατα ρεπορτάζ του thepaper.gr σύμφωνα με τα οποία άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, προέβλεπαν πως ο Αύγουστος μόνο από εαρινή ραστώνη δεν θα συνοδεύεται. Το μόνο λάθος τους ίσος είναι πως οι εξελίξεις άρχισαν να έρχονται  νωρίτερα.

Υπό μια οπτική γωνιά η σύλληψη του επώνυμου εφοπλιστή έχει να κάνει τόσο με αντιπαλότητες που είχε δημιουργήσει εντός συνόρων ειδικά από την ενασχόληση του  με τα ΜΜΕ, κυρίως, όμως, έκτος συνόρων μια και υπάρχει ανοιχτό το θέμα που εμπλέκει τον Β.Ρ. και την FBB με παράνομες εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου με το καθεστώς του Ιράν που βρίσκεται σε εμπάργκο (με πρωτοβουλία των ΗΠΑ).

Το πώς μπορεί όμως να ισχύει η πρώτη κατά σειρά από τις παραπάνω αιτίες είναι ερώτημα που δεν στοιχειοθετείται πρακτικά και μάλλον η δημιουργία της εν λόγο περιρρέουσας ατμοσφαίρας έχει να κάνει με επικοινωνιακή τακτική του τύπου «πρέπει να τρέξει αίμα στην αρένα» προκειμένου να καταλαγιάσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και τίποτα περισσότερο…

Σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ τώρα πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς και ακόμη περισσότερα όσοι αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας.  

Πιο συγκεκριμένα πηγές του χώρου επιμένουν πως η σύλληψη του Βίκτωρα Ρέστη, όπως και άλλες περιπτώσεις σαν τις βαριές καμπάνες που επέβαλε η δικαιοσύνη στους υπεύθυνους για την τραγωδία στο κατάστημα της Marfin Bank (έως και 22 χρόνια φυλακή σε έναν μόνο εκ των κατηγορουμένων), αν μη τι άλλο προϊδεάζουν πως τα πράγματα έχουν σκληρύνει μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Και για να συμβαίνει αυτό έχουν προηγηθεί αυστηρές οδηγίες από διεθνή κέντρα αποφάσεων.

manalisgkikasΠρόκειται για τα ίδια κέντρα που χειρίζονται έμμεσα η άμεσα την χρηματοδότηση της Ελλάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσουν να το κάνουν προκειμένου να διασφαλίσουν αφενός πως θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω και αφετέρου πως η χώρα θα μπει θέλει δε θέλει σε ένα κανάλι ανάπτυξης που θα την βγάλει κάποια στιγμή από το τέλμα.

Ένα κανάλι δηλαδή που δεν θα περιλαμβάνει ούτε το παλαιό επιχειρηματικό κατεστημένο, τουλάχιστον όσα μέλη του έχουν εμπλακεί με την οικονομική δικαιοσύνη, αλλά ούτε και το παλαιό πολιτικό κατεστημένο που ως γνωστό δεν κατέχει και την καλύτερη εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας.

Συν του ότι ιδικά οι Αμερικάνοι διακατέχονται από σύνδρομα με ισχυρότερο αυτό του «ξεπλύματος χρήματος» και σε βαθμό μάλιστα που ξεπερνά ακόμη και το σύνδρομο που χαρακτηρίζει τους Γερμανούς σχετικά με τον πληθωρισμό.

Οι οδηγίες λοιπόν είναι σαφέστατες και θέλουν αυτή την φορά να ύπαρξη το «μεγάλο ξεκαθάρισμα».  Το κατά πόσο αυτό θα γίνει θα το μάθουμε σύντομα.

Όσoν αφορά την αιτία της σύλληψης του κ. Βίκτωρα Ρέστη αυτή με μια λέξη είναι «καρμπόν» με αυτή που οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό λίγους μήνες νωρίτερα τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος επίσης κατηγορείται για υπεξαίρεση από την Proton Bank. Ενώ έκτος της κατηγορίας της υπεξαίρεσης από την First Business Bank (FBB) υπάρχει και η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως η εξέλιξη εκθέτει ουκ ολίγοις στενότερους ή όχι συνεργάτες του εφοπλιστή όπως για παράδειγμα τον νυν εκκαθαριστή της ΕΡΤ κ. Γκίκα Μάναλη που διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της FBB.

Πάντως για να μην παρεξηγούμαστε στην οικονομία δεν ισχύει το ότι «το νόμιμο πρέπει να είναι και ηθικό»…

Προθεσμία 

Την ερχόμενη Παρασκευή θα απολογηθεί ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης μετά την προθεσμία που ζήτησε από την ανακρίτρια, αρμόδια για θέματα διαφθοράς, Ρέα Κατσίβελη.

Ο εφοπλιστής, που συνελήφθη για υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ανακρίτρια, από την οποία ζήτησε κι έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

 

Η ανακοίνωση του Β. Ρέστη για την σύλληψη 

Με ανακοίνωση του ο εφοπλιστής υποστηρίζει πως είναι στη διάθεση των δικαστικών Αρχών προκειμένου να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί ώστε να αποδειχθεί που κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιεύει το iefimerida.gr, μετά τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του δανείου ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ της FBB και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει αναφέρει ότι:

Χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ., ευρώ και κυρίως που κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε η διοίκηση της FBB της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης είχε -το Σεπτέμβριο του 2012- κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας.

Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μία σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν ΟΛΟΙ τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί που κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By