Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Τράπεζα Πειραιώς εδραιώνεται στη MIG

Ο όμιλος της Πειραιώς αναμένεται να πλησιάσει το ποσοστό που κατέχουν το IRF European Finance Investment και το Dubai Group στην MIG 

peiraios

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη Marfin Investment Group, με πληροφορίες να σημειώνουν πως πρόκειται να γίνει μεγαλομέτοχος στον όμιλο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το capital.gr και περιμένοντας επίσημες ανακοινώσεις με τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να καλύψει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της τάξης των 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα εκδώσει η MIG, μετατρέποντας σε ύστερη φάση μέρος εξ αυτού σε μετοχές. 

Μέρος του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αναμένεται να διατεθεί σε τρίτους επενδυτές, ενώ κατά τη μετατροπή του σε μετοχές -μέσω της αύξησης κεφαλαίου που θα προκύψει- η Πειραιώς αναμένεται να καταστεί μεγαλύτερη μέτοχος στην MIG. 

Σύμφωνα με τις ίδιες εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές το ποσοστό της Πειραιώς στην MIG εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στο 16%. 

Οι συνέπειες για αριθμό επιχειρηματικών ομίλων που είτε βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της MIG είτε δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς κλάδους, είτε τέλος έχουν δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να είναι θετικές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Επίσης, το deal αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων, καθώς με την είσοδο της Τρ. Πειραιώς οι διαδικασίες συνεργασιών και συγχωνεύσεων θα επιταχυνθούν.

Εξ αυτών (των κλάδων) αναφέρεται χαρακτηριστικά η ακτοπλοΐα όπου η MIG ελέγχει την Attica Group (Superfast και Blue Star Ferries), ενώ η Πειραιώς ελέγχει σημαντικά ποσοστά μεταξύ άλλων στην Hellenic SeaWays και στη ΝΕΛ, ενώ ταυτόχρονα είναι και εκ των πιστωτριών της ΑΝΕΚ.

Αναλυτικά, η MIG διαθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας με επενδύσεις στους τομείς των τροφίμων & ποτών, της υγείας, της πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών & ναυτιλίας, της διαχείρισης Ακινήτων, του τουρισμού & Αναψυχής.

Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις θυγατρικές της MIG περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες:

-Η Vivartia που δραστηριοποιείται στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

-η Attica Group που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό/οχηματαγωγό ναυτιλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

-η Flight Ambulance International (FAI) μία εκ των 5 μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο παροχής ιδιωτικών αεροπορικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αεροδιακομιδής ασθενών,

– ο Όμιλος Υγεία κορυφαίος όμιλος ιδιωτικών νοσοκομείων και μαιευτικών κλινικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

-η Singular Logic η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα

– η Sunce (Bluesun) ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και

-η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

Μεγαλύτεροι μέτοχοι του ομίλου MIG που έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 384 εκατ. ευρώ (στην παρούσα φάση) είναι το IRF European Finance Investment Ltd με 17,84% και η Dubai Group Ltd με  17,28%.  Η μετοχή της κατέγραψε τα ιστορικά χαμηλά της στις 8 Απριλίου του 2013 στα 0,175 ευρώ, ενώ έκτοτε έχει καταγράψει άνοδο 150% και διαμορφώνεται στα 0,50 ευρώ.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις πιθανότατα εντός της ημέρας.

By