Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Πλατφόρμα βγαίνει από… αριστερά στον Αλέξη

Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει Συνεδρίου – Εξόρμηση στη Γερμανία προτείνει ο Τσίπρας

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΕΦ ΣΥΡΙΖΑΜε πολλή εσωκομματική κριτική, αλλά και πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες, αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο του Ιουνίου. Ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να «καλύψει» τα φθοροποιά εσωκομματικά με μία εαρινή πολιτική αντεπίθεση, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή και η κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνει:
– Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Στόχος είναι «να αντιληφθεί ο γερμανικός λαός τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση Μέρκελ».
– Διεξαγωγή συνόδου των δυνάμεων του Νότου τον Ιούνιο. Σ’ αυτή θα μετέχουν κόμματα και κοινωνικοί φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και την Ιρλανδία που έχει βρεθεί και αυτή στη δίνη της κρίσης. Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ιδέας του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στον γερμανικό ηγεμονισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Βέβαια, όλα αυτά δεν θα αμβλύνουν τις διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία προσανατολίζεται να καταθέσει τροπολογίες στην εισήγηση της πλειοψηφίας. Γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει εσωστρέφεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο η ηγεσία θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Η κριτική αφορά το ευρώ και την Ε.Ε., αλλά και τις συμμαχίες «με όσες δυνάμεις μπορούμε να συμφωνήσουμε», όπως έχει πει η πλειοψηφία.

By