Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κυβέρνηση «σηκώνει» το γάντι για τους πλειστηριασμούς

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε Στουρνάρας μονομερή νομοθέτηση για τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος έτους

akinita600_141113ιι

«Κόκκινες γραμμές» στο θέμα των πλειστηριασμών τράβηξε η κυβέρνηση, καθώς η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του σε μία ξεκάθαρη στάση απέναντι στις απαιτήσει της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από τη σύσκεψη δήλωσε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, τότε η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς για τους πλειστηριασμούς.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, βρεθεί δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προσχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με το Mega η κυβέρνηση επιδιώκει προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 180.000 ευρώ ή την τριετή αναστολή των πλειστηριασμών μ” εξαίρεση όσους έχουν καταθέσεις ή εξτρά εισοδήματα.

Το μέλλον ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι αμυντικές βιομηχανίες με την κυβέρνηση να επιμένει στη συνέχιση της λειτουργίας των ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ έχοντας όμως εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αφού χτύπησε φιλικά την πλάτη του κ. Στουρνάρα- δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους δημοσιογράφους: «Χρειάζεται περισσότερη Άμυνα».

Στη συζήτηση που έγινε για τα θέματα των Αμυντικών Συστημάτων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου (500 άτομα) και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Οι κόκκινες γραμμές του Ευ. Βενιζέλου

Αποφασισμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ως προς τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει απέναντι στην τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος εμμένει στην πραγματική αναγνώριση των θυσιών τού ελληνικού λαού, όπως και των αντοχών του, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και με αυτές τις θέσεις προσήλθε στη σύσκεψη. Επιπλέον, μετέφερε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση του για τους πλειστηριασμούς, παραμένοντας κατηγορηματικά αντίθετος στην απελευθέρωσή τους.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το ζητούμενο είναι αφενός η έγκαιρη συζήτηση, προ των ευρωεκλογών, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και αφετέρου η «οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», τα οποία και επανέλαβε προς τον κ. Σαμαρά.

Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μετά τη σημερινή συνάντηση των 2 πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By