Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ζητά νέα μέτρα η τρόικα

Αλαλούμ με το χρηματοδοτικό κενό – Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ

ΤΡΟΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ

Της Ελένης Στεργίου

Οι φόβοι της τρόικας για αποκλίσεις στους στόχους, που τέθηκαν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είναι η πηγή των πιέσεων που δέχεται ο Γιάννης Στουρνάρας για τη λήψη νέων μέτρων.  Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης για τη διετία 2015-16, για να καλυφθεί ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού. Παράλληλα, κρίσιμο θα είναι το επόμενο διήμερο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκπληρώσουν τα προαπαιτούμενα, στα οποία περιλαμβάνονται η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων και το σχέδιο εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Εντωμεταξύ, αλαλούμ επικρατεί τόσο για το ύψος, όσο και για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Κομισιόν φέρεται να είναι ανοικτή στην πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014, μέσω της μετακύλισης ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες της χώρας μας και λήγουν την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ομόλογα που είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών.  Ωστόσο, όπως δήλωσε προχθές στο Λουξεμβούργο το μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου, Γ. Ασμουσεν, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «απευθείας χρηματοδότηση κράτους-μέλους της Ευρωζώνης από το Ευρωσύστημα» και απαγορεύεται ρητά από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το Λουξεμβούργο, μετά τη λήξη του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν είναι σημαντικό, προσδιορίζοντάς το γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το β” εξάμηνο. Για την επόμενη διετία (Ιούλιος 2014 – Ιούλιος 2016) υποστήριξε πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ανέρχεται γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ έχοντας δύο στόχους στην ατζέντα του. Πρώτος στόχος είναι να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και δεύτερος είναι η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα στις 1/1/2014 και της αντίστοιχης προεδρίας του ECOFIN από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Βίζερ έχει συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, τη διευθέτησης των χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ το πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων του Δημοσίου και το νέο κώδικα των δικηγόρων.

Σημειώνεται πως η εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ θα τεθεί ξανά στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Oικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε να βρεθεί κοινή λύση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By