Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον Eurogroup

Ο Ευρωβουλευτές, σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για  άδικη απόφαση, σχετικά με την Κύπρο.

EU
EU

Η απόφαση για την Κύπρο, μεταξύ άλλων, ανέδειξε το έλλειμμα κοινής πολιτικής στην Ευρώπη. Το Eurogroup επιμένει στο «κούρεμα» των καταθέσεων, ενώ οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι δεν είναι ο ρόλος των τραπεζών να πληρώνουν τα αδιέξοδα των τραπεζών και κατακεραυνώνουν τις επιλογές των υπουργών Οικονομικών, τις οποίες χαρακτήρισαν άδικες.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής υπευθυνότητας.

Η έντονη δυσαρέσκεια φαίνεται από την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, μετά τη διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την έκβαση του Eurogroup για την Κύπρο, αντιπροσωπεύοντας τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Με σημερινή επίσημη δήλωσή του είπε: «Η Διάσκεψη των Προέδρων ανησυχεί βαθύτατα και θεωρεί ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000€ θα πρέπει να απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Πρέπει να βρεθεί μια πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάσωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα

«Λυπούμαστε για την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής υπευθυνότητας στην αρχική λύση που προτάθηκε από το Eurogroup, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει, να αναλάβουν την ευθύνη για την αρχική τους πρόταση για τον κυπριακό τραπεζικό τομέαΩστόσο, το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», εξυπηρετεί μόνο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

[space size=»30″]

 

By