Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: 9+1 σταθμοί στην πορεία της χώρας προς τη σταθερότητα

Η Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση και η Κεντροαριστερά

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται από μακριά, δίνοντας την αίσθηση ότι εκπληρώνει ένα καθήκον. Πολλές φορές θυμίζει τους ηθοποιούς που γνωρίζουν ποιος ρόλος τους έλαχε, πριν τη διανομή. Για τον Αντιπρόεδρο ωστόσο της κυβέρνησης, οι σταθμοί στην πολιτική του διαδρομή συνδέονται με ένα νήμα, αυτό της πολιτικής σταθερότητας.

1ος σταθμός: η παρθενική πολιτική εμφάνιση με την ιδιότητα του νομικού γίνεται το 1989, όταν με το νομικό του οπλοστάσιο στέκεται στο πλευρό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την αθώωση του τελευταίου από το Ειδικό Δικαστήριο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε διστάζει να προσεγγίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν πολιτικοί πρωταγωνιστές της εποχής τον αποποιούνταν, μετρώντας το πολιτικό κόστος.

2ος σταθμός: Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ το 1993, μολονότι καταγόταν από τις δυτικές συνοικίες (Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης) και δεν ανήκε στους γόνους των πολιτικών οικογενειών.

3ος σταθμός: Αν και αρκετά νέος βουλευτής, εισηγείται το 1996 της εκτεταμένης Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Η ακαδημαϊκή του σκευή ως συνταγματολόγος τον καθοδηγεί σε βελτιώσεις του νομικού πλαισίου της χώρας, ανεβάζοντας τον πήχη του κοινοβουλευτικού έργου.

4ος σταθμός: Ως Υπουργός Πολιτισμού, για δεύτερη φορά από το Νοέμβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αρμόδιος για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μια εθνική αποστολή με έμφαση στη διεθνή εικόνα της χώρας ήλθε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία, κερδίζοντας το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινότητας.

5ος σταθμός: Το Νοέμβριο του 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μια αναμέτρηση που δεν τον ανέδειξε νικητή. Η εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο δε διασπάστηκε μετά την ολοκλήρωσή της, αποτελεί ορόσημο για συμμάχους και αντιπάλους του κ. Βενιζέλου. Συνεργάστηκε με τον μετέπειτα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και ανέλαβε τα καθήκοντα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου μέχρι την προκήρυξη των εκλογών του 2009, αν και η συνύπαρξή τους δεν ήταν τόσο εύκολη για τα «περιβάλλοντα» και των δύο.

6ος σταθμός: Τον Ιούνιο του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου μετρούσε 2 χρόνια ζωής και ένα μνημόνιο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλυδωνίστηκε από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η χώρα ήταν ακόμη αρκετά ασταθής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αγνοώντας τις εκκλήσεις του περιβάλλοντός του να μείνει μακριά από την οικονομία, «για να αναλάβει μετά». «Το μετά δεν είναι δεδομένο» απαντούσε, αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας και σήκωσε το γάντι.

7ος σταθμός: Από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Φλεβάρη του 2012 οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με τους δανειστές της Ελλάδας ήταν σκληρές και είναι εν πολλοίς ακόμη άγνωστες. Λίγοι ήξεραν τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, τα σενάρια του “Grexit” κυριαρχούσαν στον ξένο Τύπο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρέθηκε «στην εντατική». Θα περάσουν χρόνια για να φωτίσουν το παρασκήνιο της περιόδου, υπό το βάρος του οποίου η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012.

Ακόμη και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαντάζει στα μάτια των περισσοτέρων Ελλήνων ως ο «συστημικός πολιτικός», κινήθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο ως πολιτικός – ακτιβιστής, επιτυγχάνοντας την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, καθιστώντας ουσιαστικά τις τράπεζες κρατικές.

8ος σταθμός: Πέντε χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκλέγεται Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κινείται δημοσκοπικά εκείνη την περίοδο σε μονοψήφια ποσοστά, καθόλου άγνωστα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι ευρωπαίοι εταίροι έλεγαν στον τότε υπουργό οικονομικών, που πάσχιζε να τους πείσει για να κλείσει η δανειακή σύμβαση με τους καλύτερους όρους όπως χαμηλά επιτόκια και ύφεσης, ως δεν δικαιούται να ομιλεί, καθώς εκπροσωπεί το κόμμα του 4% και ζήταγαν τις υπογραφές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, για να κλείσει η συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012.

9ος σταθμός: Οι διπλές εκλογές του 2012 φέρνουν το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην τρίτη θέση, εκτοξεύοντας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ. Με το κόμμα του τρωθέν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει με τη Δημοκρατική Αριστερά στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

10ος σταθμός: Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, τον Ιούνιο του 2013 το λουκέτο στην ΕΡΤ έτεινε στο να μετατραπεί σε εθνική τραγωδία. Η Δημοκρατική Αριστερά αποχωρεί από την κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται σε ξαφνική κρίση, το PSI δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, δικομματική πια, αποσοβώντας την πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Σήμερα, συμπληρώνοντας 20 χρόνια από την είσοδό του στην ενεργό πολιτική, «το κίνητρό μου είναι αποκλειστικά και βαθιά ιστορικό. Όποιος δεν καταλαβαίνει το επίπεδο θεσμικής, εθνικής, παραταξιακής ευθύνης στο οποίο κινούμαι μαζί σας, μπορεί να ανοηταίνει, ή να ασχημονεί αλλά δεν με αγγίζει» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του παραμονές Χριστουγέννων, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το εννοεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By