Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εποχή Ρωσίας για την Κριμαία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κυρώσεις που έχει εξαγγείλει η Δύση προς τη Ρωσία

referendum-choices

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που επισφράγισε τη διάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ξύπνησε τις αποσχιστικές ορέξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το 96,77% τάχθηκε υπέρ της ένωσης. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 82%.

Το πρωί της Δευτέρας, το κοινοβούλιο της Κριμαίας επικύρωσε και τυπικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ζητώντας και επίσημα την ένταξη της περιφέρειας στη Ρωσία. Ακόμα αποφασίστηκε πως το ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα της Κριμαίας, καθώς και το ότι ως επίσημη ώρα της περιοχής θα υιοθετηθεί η ώρα Μόσχας.

Απο την πλευρά της Δύσης, αναμένονται οι πρώτες οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, καθώς και η αντίδραση των διεθών αγορών στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Πούτιν στάθηκε στην «ανικανότητα ή την απροθυμία των σημερινών αρχών στο Κίεβο να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βία εκ μέρους εθνικιστικών και ριζοσπαστικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την κατάσταση και τρομοκρατούν πολίτες, περιλαμβανομένου του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Ο Rώσος πρόεδρος πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της βίας, την ευθύνη για την οποία οι αρχές της Ουκρανίας επιρρίπτουν σε φιλορωσικές ομάδες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των ρώσων συμπατριωτών στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By