Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επισπεύδεται το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κριμαίας

Στο Κίεβο αύριο ο Βρετανός ΥΠΕΞ- Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κι άλλο αεροδρόμιο στην Κριμαία

crimea-troopsEEEE

Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.

Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κι άλλο αεροδρόμιο στην Κριμαία

crimea-airportBBB

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις«, αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Στο Κίεβο αύριο ο Βρετανός ΥΠΕΞ 

ukraine-president

Την ίδια ώρα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα μεταβεί αύριο στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση«, έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.

Χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι «όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας«, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Obama disapproval rating hits all-time high

Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία». «Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία«, τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στον ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις«, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.

By