Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμπλοκή στη συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας

Η τρόικα επιμένει στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο το 2015

dimosio650_2214013

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους». Από την πλευρά του, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις το 2015, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς, ως υπουργείο, έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».

Συνάντηση τρόικας με Γ. Βρούτση

Αυτήν την ώρα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία, εκτός από τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, οι επικεφαλής των δανειστών έχουν εγείρει απαιτήσεις και για κατάργηση των τριετιών, για δικαίωμα lock out των εργοδοτών και για απεργιακές κινητοποιήσεις μόνον μέσω της απόλυτης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στο πεδίο των εργασιακών η τρόικα ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των τριετιών, καθώς και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out), δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απόφασης των εργαζομένων να απεργήσουν.

Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης για το φρέσκο γάλα και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα («εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ).

Στα δημοσιονομικά, έκλεισε η διαφορά για το κενό του 2014, αλλά «αγκάθι» παραμένει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με την τρόικα να έχει αντιρρήσεις για τη μείωση των φορολογικών προστίμων και τη μείωση του φόρου υπεραξίας για διαμερίσματα που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουν μονομερώς. Τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι αυτό της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέλουν να το «ψαλιδίσουν».

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου έκλεισε η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση για τις τράπεζες και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ανοίξει και το δρόμο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank.

Πάντως, όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα αναμένεται να έρθουν στη Βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο για να αποφευχθούν οι διαρροές κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψηφοφορία.

Η διαπραγμάτευση αποτελεί μια μάχη με τον χρόνο μετά το ασφυκτικο χρονοδιάγραμμα που ετέθη από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για κλείσιμο της αξιολόγησης ώς την Κυριακή ή την Δευτέρα.

By