Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προς διάλυση η Ουκρανία;

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς φέρεται να ζητάει την απόσχιση των ρωσόφιλων επαρχιών – Στο πλευρό των διαδηλωτών η αστυνομία στο Κίεβο

ukraine600_220214

Την ανεξαρτητοποίηση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας από την Ουκρανία και το σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την προστασία της Ρωσίας εξετάζει ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο και έχει μεταβεί στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το ρωσόφωνο ουκρανικό μέσο Versii.com.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνεδρίαση της τοπικής βουλής στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιοανατολικές περιοχές και την Κριμαία, όπως μεταδίδει ο ουκρανικός σταθμός 5 Kanal.

Το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC, ο κ. Γιανούκοβιτς μετέβη στο Χάρκοβο προκειμένου να πείσει τον τοπικό κυβερνήτη, Μιχαήλ Ντόμπκιν να μην κηρύξει την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία. Ο κ. Ντόμπκιν τις προηγούμενες ημέρες είχε ζητήσει τον αφοπλισμό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ακόμα και με τη βία.  Εντός της ημέρας, αναμένεται να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax η σύμβουλός τους, Άννα Γκέρμαν.


Στο πλευρό των διαδηλωτών η αστυνομία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Spiegel, οι αστυνομικές δυνάμεις άλλαξαν στρατόπεδο και στηρίζουν επισήμως τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας «υποστηρίζουν την επιθυμία για μία γρήγορη πολιτική αλλαγή».

Από νωρίς το πρωί διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η προεδρική κατοικία είναι άδεια και αφύλακτη, ενώ διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο. Εξάλλου, η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα σε αυτήν,

Νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, επικαλούμενος λόγους υγείας. Τη θέση του πήρε ο Ολεξάντερ Τουρκινοβ, σύμμαχος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση

Την αναχώρηση του Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών έως τις 25 Μαΐου.

Η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα σε αυτήν, μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, οι διαδηλωτές φέρονται να έχουν πλέον τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου.

«Σήμερα εγκατέλειψε την πρωτεύουσα» είπε ο Κλίτσκο σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για την παραίτηση του Γιανουκόβιτς. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μία επιλογή, πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές».

«Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς» δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος UDAR του Βιτάλι Κλίτσκο. «Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές».

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί» τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα για την κρίση στην Ουκρανία

Παράλληλα, στη συνεδρίασή του το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισης της Γιούλιας Τιμοσένκο, που αναμένει πλέον να αφεθεί ελεύθερη.

Στους δρόμους παραμένουν οι Ουκρανοί

Στους δρόμους του Κιέβου επικρατεί ησυχία αυτή την ώρα. Ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, βλέποντας με επιφύλαξη την συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κεντρικός κορμός της συμφωνίας είναι η διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2014, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός δέκα ημερών, επιστροφή μέσα στο επόμενο 48ωρο στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές «βλέπουν» με δυσπιστία και επιφύλαξη τη συμφωνία αυτή και θεωρούν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον Γιανουκόβιτς, γι” αυτό και εμμένουν στην άμεση παραίτησή του. Μάλιστα, ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών απειλούσε να αναλάβει δράση εάν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Ο τραγικός απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για 77 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Νωρίτερα, φέρετρα με νεκρούς διαδηλωτές πέρασαν από την πλατεία Ανεξαρτησίας και στη συνέχεια τελέστηκαν οι κηδείες τους.

Ταχύτητα στην εφαρμογή της συμφωνίας ζητούν Ομπάμα και Πούτιν

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα για την κρίση στην Ουκρανία

By