Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεθνές συνέδριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Απόφαση από την Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων

www.fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros
www.fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros

Η Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων αποφάσισε την διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Επίσης η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε, εν αναμονή και της τελικής Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί των ελληνικών απαιτήσεων και του καταλόγου των κλαπέντων (από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής) ελληνικών αρχαιοτήτων, την παράταση εργασιών μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2015. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, τα μέλη της Επιτροπής θα είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσουν και εκστρατεία ενημέρωσης των υπολοίπων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή του συνεδρίου, ο προσκεκλημένος της Επιτροπής, ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές του, το οποίο, όπως τόνισε, θα είναι σε θέση να φέρει στην Ελλάδα «ανθρώπους που θα είναι πολλαπλασιαστές του ελληνικού αιτήματος».

«Οι Έλληνες δεν παραδοθήκαμε ποτέ. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, πολεμήσαμε στα βουνά, πολεμήσαμε στο Ελ Αλαμέιν, συμμετείχαμε στην απόβαση της Νορμανδίας, φτάσαμε μέχρι το Βερολίνο – και ακόμη, δανείσαμε και τους Γερμανούς! Ειδικά την υπόθεση του δανείου δεν την γνωρίζουν στο εξωτερικό και εκπλήσσονται όταν την ακούνε» ανέφερε ο κος Φλογαΐτης.

Ωστόσο ενστάσεις για μια ενδεχόμενα μεγάλη παράταση του έργου της Επιτροπής, κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Σπύρος Χαλβατζής.

«Εδώ έχουμε συγκεκριμένα και στοιχειοθετημένα πράγματα. Δεν υποτιμώ κανέναν που μπορεί να θέλει να έρθει να βοηθήσει, αλλά το ζήτημα είναι εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν μπορώ να συμφωνήσω να τραβήξει αυτή η υπόθεση«.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές γεγονός που πάει, όπως είπε, ξανά πίσω την υπόθεση των διεκδικήσεων.

«Το αν θα γίνουν εκλογές, δεν νομίζω πως θα μας κάνει να πιέσουμε τους χρόνους» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Τζαβάρας. «Δεν θα υπάρξει Βουλή σ” αυτήν την Δημοκρατία που δεν θα υπηρετήσει καλύτερα και από μας αυτήν την εθνική υπόθεση» συμπλήρωσε.

Αντίθετα, ο βουλευτής της Ν.Δ., Θανάσης Νταβλούρος, υποστήριξε πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να βιαστεί να καταλήξει σε πόρισμα, προκειμένου η τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων να είναι η καλύτερη δυνατή.

Υπέρ της διοργάνωσης του Συνεδρίου τάχθηκε και ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη της υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αρμόδιας για την διεκδίκηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, δεδομένων των αλλαγών στο οργανόγραμμα του υπουργείου.

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Εγγράψτε το κατοχικό δάνειο στον Προϋπολογισμό, και θα δείτε τότε για πότε θα έρθουν όλοι εδώ…» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

By