Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ALCO: «Καμπανάκι κινδύνου» για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση της ALCO για την Β” Αθηνών για το THEPAPER.GR

dimoskopisi 01Καμπανάκι κινδύνου για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO που διενεργήθηκε στη Β” Αθήνας για λογαριασμό του thepaper.gr.

Και τούτο διότι τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ παράλληλα φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό των πολιτών παραμένει αναποφάσιστο για το κόμμα που θα επιλέξει σε περίπτωση εκλογών.

Τα δύο κόμματα υστερούν κατά πολύ των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει την μικρότερη φθορά, η ΔΗΜΑΡ χάνει σχεδόν την μισή της δύναμη, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ (πλέον είναι τέταρτο κόμμα) και της Χρυσής Αυγής που «εκτοξεύεται» από το 6,3% στο… 11,2%.

Στην έρευνα που συμμετείχαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων 1.000 ψηφοφόροι της Β’ Αθήνας, καταγράφηκε το εκλογικό κλίμα από τις 17 έως τις 21 Απριλίου.

Όπως φαίνεται από την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, συγκεντρώνοντας ποσοστό 16,4% έναντι 15,4% της Νέας Δημοκρατίας, με τη Χρυσή Αυγή να είναι στην τρίτη θέση με 9,7%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, ΠΑΣΟΚ με 5,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και Οικολόγοι Πράσινοι με 1,7%.

Η αναγωγή των ποσοστών ποσοστών επί των εγκύρων δείχνει πως σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 19%, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο του 31,43% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ενώ η Νέα Δημοκρατία 17,8% – ποσοστό πολύ κάτω από το 26,22% στις τελευταίες εκλογές.

Η Χρυσή Αυγή θα συγκέντρωνε ποσοστό 11,2%, αυξημένο κατά 5 περίπου μονάδες από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου (6,3%), ενώ βελτιωμένα ποσοστά θα εμφάνιζε και το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 7% έναντι 5,36% το 2012.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 6,3% (8,54% τον Ιούνιο του 2012) και ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,9% (7,38% στις προηγούμενες εκλογές), Δημοκρατική Αριστερά με 3,7% (από 7,72%).

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την δημοσκόπηση της ALCO, είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ΝΔ της τάξης του 7% (!) φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο, της τάξης του 7,6% (!) φεύγει από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς τα αριστερά του, καθώς ένα 2,5% δείχνει να ακολουθεί το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου (Σχέδιο Β”) αλλά και προς τα δεξιά του, αφού ένα επίσης 2,5% προτιμά το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου (Συμφωνία για Νέα Ελλάδα).

Το ΠΑΣΟΚ «χάνει» 8,8% των ψηφοφόρων του που επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ, 7% οδεύει προς την αποχή ενώ ένα ποσοστό επίσης του 7% δείχνει να επιλέγει το κόμμα Λοβέρδου.

Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών (14,7% – θα μπορούσε να είναι το… τρίτο κόμμα) δηλώνει αναποφάσιστο για την επιλογή του, ενώ το 9,6% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 17% επί των εγκύρων, ενώ οι πολίτες που επιλέγουν κάποιο άλλο κόμμα φτάνουν το 11,1%.

Στις συσπειρώσεις, τέλος, η Χρυσή Αυγή έχει πιάσει «ταβάνι» καθώς είναι στο 89%, ενώ ΝΔ (61%), ΣΥΡΙΖΑ (50%), ΠΑΣΟΚ (51%), ΑΝΕΛ (37%), ΔΗΜΑΡ (39%) δείχνουν να έχουν πολλά περιθώρια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους.

 

dimoskopisi 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dimoskopisi 05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dimoskopisi 04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dimoskopisi 06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dimoskopisi 03

By