Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος υπέρ διεθνούς απάντησης στη Συρία

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τάσσεται υπέρ μίας διεθνούς απάντησης στη Δαμασκό.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χθεσινή δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, και τόνισε ότι η «χρήση χημικών όπλων, είναι απάνθρωπη, είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημείωσε πως «αυτή είναι μία θέση που την υποστηρίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά και η Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι η διαφύλαξη μίας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία «ανεξάρτητα, όμως, από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων».

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επισήμως ζητά παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και θεωρεί δεδομένη τη χρήση χημικών από το καθεστώς Ασάντ, ο ΟΗΕ ζητά πίστωση χρόνου για να ολοκληρωθεί η  αποστολή των επιθεωρητών και να βγει το πόρισμα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ισχύουν οι κατηγορίες κατά της συριακής κυβέρνησης.

«Να μετρήσουν προσεκτικά το θέμα της επέμβασης στην Συρία, όσοι παίρνουν τις αποφάσεις»ζήτησε στο μεταξύ χθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε χθές με τον Ιρανό ομόλογο του, Mohammad Javad Zarif, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Laurent Fabius και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ με το ζήτημα της Συρίας συνδέεται και η επικείμενη επίσκεψη του κ.Βενιζέλου στην Αίγυπτο. 

Πορεία διαμαρτυρίας από το Σύνταγμα προς την αμερικάνικη πρεσβεία διοργανώνει εν τω μεταξύ σήμερα το ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ζητήσει και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την επόμενη Τετάρτη. 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, reuters.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By