Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Βενιζέλος σε ρόλο… πυροσβέστη μεταξύ Παπανδρέου-Γκάμπριελ

Συμβιβαστικός στην κόντρα Σοσιαλιστικής Διεθνούς-Προοδευτικής Συμμαχίας, εμφανίστηκε από τη Λειψία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Προσπάθεια συμβιβασμού στον απηνή πόλεμο ανακοινώσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου και του ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατέβαλε από τη Λειψία ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κανένα από τα Κόμματα που μετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση και όπως αντιλαμβάνεστε το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD, όπου θα υπογραφεί και η ιδρυτική διακήρυξη της Progressive Alliance (Προοδευτικής Συμμαχίας) η οποία θεωρείται ότι θα δρα ανταγωνιστικά στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

«Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Διαβεβαίωσε δε, ότι Progressive Alliance(δίκτυο κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων, σοσιαλιστικών, προοδευτικών, δημοκρατικών, εργατικών, σε όλες τις ηπείρους) «δεν είναι ένας Οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους, όπως είναι για παράδειγμα η Σοσιαλιστική Διεθνής». Και εξήγησε ότι «ως ΠΑΣΟΚ και ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επέτειος της ίδρυσης του SPD συνιστά «μεγάλο πανευρωπαϊκό πολιτικό γεγονός ενόψει των γερμανικών εκλογών και με βάση το ρόλο που παίζει ούτως ή άλλως η Γερμανία» και πως «οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την περιδίνηση, τη συνεχή ανακύκλωση της κρίσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης: «Εδώ και 20 χρόνια, η Ευρώπη είναι ένα συντηρητικό και σκληρό γήπεδο, όπου κάποιοι αποφασίζουν, όπως είναι η Γερμανία και οι χώρες του τριπλού «Α» στην πιστοληπτική ικανότητα, οι χώρες οι οποίες είναι συνεπείς και βέβαια επιβάλλουν την άποψή τους στις «άσωτες» χώρες» είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: «Όλοιοι  λαοί είναι ίσοι. Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν δημοκρατικά και η θεσμική ισοτιμία των κρατών – μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Και η Διαμαντοπούλου στην Λειψία  

diamantopoulouΗ πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου η οποία  τώρα είναι επικεφαλής του think tank «Δίκτυο» -και απέχει από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ –  βρέθηκε προσκεκλημένη στη Λειψία για την υπογραφή της διακήρυξης της «Προοδευτικής Συμμαχίας».  Μόνο 8 think tank απ όλη την Ευρώπη έλαβαν πρόσκληση και το «Δίκτυο» ‘ηταν ένα από αυτά.

Η κα Διαμαντοπούλου είχε επαφές και συμμετείχε σε συζήτηση με βασικό θέμα την πραγματική οικονομία.

Στην διακήρυξη της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν έγινε καμία αναφορά στη σοσιαλιστική Διεθνή (ούτε… καλή ούτε… κακή).  Εντύπωση πάντως προκάλεσε σε πολλούς συμμετέχοντες η απουσία αναφορών σε κάθε τι σοσιαλιστικό καθώς όλοι μιλούσαν για τις «Προοδευτικές Ιδέες».

Μέχρι αργά το απόγευμα οι πληροφορίες του thepaper.gr ανέφεραν πως δεν υπήρξε συνάντηση Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου

By