Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση»

«Εις πείσμα όσων αναπαράγουν τη μιζέρια και δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση»

venizelos-pasokC

Από το βήμα εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Η κοινωνική προστασία και πρόνοια εν μέσω κρίσης», στο Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος απεύθυνε χαιρετισμό.

«Σήμερα που είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση, που κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να αλλάξουμε κεφάλαιο εις πείσμα όσων αναπαράγουν τη μιζέρια και δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση γιατί τροφοδοτούνται πολιτικά από την κρίση και την εξαθλίωση, τώρα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πολύ πιο ολοκληρωμένες προνοιακές δομές που διασώζουν την έννοια του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αφού είπε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε βαθιά κρίση από το 2007 και πρόσθεσε ότι τώρα τίθενται σε αμφιβολία όλα σε όλες τις χώρες, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ως τη «μεγαλύτερη παρεξήγηση από την οποία προέρχονται όλες οι υπόλοιπες», ότι «πολλοί νομίζουν πως είναι το μνημόνιο που γέννησε την κρίση». «Δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά η κρίση που έφερε το μνημόνιο, και οι δραματικές επιπτώσεις που βιώνει η κοινωνία είναι παρά το μέγεθός και τη σκληρότητα τους οι μικρότερες δυνατές σε σχέση με αυτές που θα μπορούσε να υποστεί η χώρα και το ζουν άλλες χώρες». «Αυτό θα συνέβαινε αν είχε επικρατήσει η άλλη λύση της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας» τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο, ακόμα και τους στενούς πολιτικούς και ιδεολογικούς φίλους, ότι είναι η κρίση που έφερε το μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγουμε την ασύντακτη και απόλυτη καταστροφή». Γιατί, συνέχισε, «αν δεν κάναμε τη δύσκολη, υπεύθυνη, αντιδημαγωγική επιλογή, αν δεν αναλαμβάναμε το πολιτικό και ηθικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων το 2010 -2011, μόνοι μας δυστυχώς τότε, θα είχε χαθεί ο έλεγχος και αντί να μιλάμε για υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα ψάχναμε να βρούμε κάποια μικρά ποσοστά απασχόλησης».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η χώρα θα είχε υποστεί διάλυση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της, διάλυση των τραπεζών και εξανέμιση καταθέσεων, και θα επέστρεφε δεκαετίες πίσω. Απαντώντας σε αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ως προς τη δικαιοσύνη ή και τη συνταγματικότητα αποφάσεων, όπως η μείωση μισθών και συντάξεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από αυτό, αλλά διερωτήθηκε εάν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν θα ήταν σωστή και συνταγματική η ασύντακτη χρεοκοπία. «Ποιο διαλυμένο, χρεοκοπημένο ασύντακτο και εξευτελισμένο κράτος θα σου έδινε λύση στις αγωνίες και τα προβλήματά σου;» συμπλήρωσε.

«Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να δώσουμε μια απάντηση στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από στήριξη του κράτους που δεν θα είναι απάντηση συγκυριακή αλλά πιο ολοκληρωμένη» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και χωρίς να την κατονομάσει, αναφέροντας πως είναι «τραγικό» να λες σε μια κοινωνία ότι θα γυρίσει προς τα πίσω όταν τόσα χρόνια πήγαινε προς τα εμπρός. Αφού ανέφερε ότι όλα τα λάθη και όλα τα ψέματα έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα με μεγάλες πλειοψηφίες, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να το ανεχτεί κανείς έως το 2009, «αλλά τώρα όποιος νομίζει ότι θα ξαναβρεί έναν χαμένο παράδεισο μέσα από την επάνοδο στη δημαγωγία θα απογοητευτεί πολύ γρήγορα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικοί που ακολουθούν την πεπατημένη, καταγγέλλοντας τη Μεταπολίτευση, αλλά θέλοντας να επαναλάβουν τις χειρότερες εκδοχές της, και πως υπάρχουν και κάποιοι πολίτες που δίνουν βάση σε αυτά που ακούν, για να υποστηρίξει ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή ότι παρασύρθηκε.

«Ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες την αντίδραση των αγορών, ενώ υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέλουμε να γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για την έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει, συνεχίζοντας την κριτική προς την αντιπολίτευση, ότι κάποιοι λένε: «μήπως η κυβέρνηση βιάστηκε, μήπως έπρεπε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι χωρίς το ΔΝΤ μπορεί να είμαστε χειρότερα, μήπως χρειαζόμαστε και την τρόικα, μήπως δεν πειράζει να έχουμε και μνημόνιο;».

«Αυτό είναι το πρόβλημα ή το πρόβλημα είναι να σκεφτούμε πόσο επικίνδυνο είναι να διατυμπανίζεις εύκολες υποσχέσεις από τη Θεσσαλονίκη και να μη διδάσκεσαι από όσα έχει ζήσει η Ευρώπη;» τόνισε. «Βλέπουμε πώς χειρίζονται το θέμα μεγάλες και πανίσχυρες χώρες, η Γαλλία η Ιταλία, πώς διαπραγματεύονται, πώς κινούνται προσεκτικά, και πώς συμβιβάζονται με ένα σύστημα που είναι σκληρό» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος για να καταλήξει ότι «η σταθερότητα και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του σχεδίου είναι που θα δώσει απάντηση και στο οικονομικό και το αναπτυξιακό και το παραγωγικό και το κοινωνικό πρόβλημα της χώρας».

By