Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων

Η εγκύκλιος θα αναρτηθεί σήμερα στη «Διαύγεια»

euro

Από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτάται σήμερα στη «Διαύγεια», οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις. Προβλέπεται ακόμη, η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, για μια μόνο φορά, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας. Λαμβάνεται επίσης μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Εξάλλου, την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την υπαγωγή των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι απλή, καθώς οι οφειλέτες θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να εισέρχονται στην ειδική υπηρεσία ρύθμισης των οφειλών. Εκεί θα μπορούν να επιλέγουν τον αριθμό των δόσεων, έχοντας υπόψη τους ότι το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση θα είναι μεγάλη και ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Επικαλούνται μάλιστα την πολύ καλή πορεία των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τον οποίο έχουν ήδη εισπραχθεί έσοδα που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό ίσο με το 40% του προγραμματισμένου στόχου των 2,6 δισ. ευρώ.

By