Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Θ. Κατσανέβα κατά της Wikipedia

Σχετικά με την διαθήκη του Α. Παπανδρέου στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του

Andreas_Papandreou

Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή» Θεόδωρος Κατσανέβας κατά του χρήστη της Wikipedia Diu, Δημήτρη Λιούρδη, με την οποία ζητούσε την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο στον ιστότοπο της Wikipedia.

Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του κ. Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας, η οποία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν είναι παράνομη».

Μάλιστα, προχωρώντας σε ανάλυση των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου ως προς το επίμαχο σημείο, κρίνει ότι «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δε συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη».

Σχετικά με το περιεχόμενο του λήμματος, το δικαστήριο σημειώνει ότι «δεν διαφοροποιείται από τα αναγραφόμενα της διαθήκης», «ούτε η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του».

Η αγωγή που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή», με την οποία ζητά το ποσό των 200.000 ευρώ από τον κ. Λιούρδη, πρόκειται να εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2016.

By