Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αντιφασιστικές πορείες σε Νίκαια και άλλες πόλεις

 «Ποτέ ξανά φασισμός» φώναζαν οι διαδηλωτές

pavlosfisasΜαζική διαδήλωση χιλιάδων κατά του φασισμού έγινε στη Νίκαια το απόγευμα της Πέμπτης. Με παλμό και συνθήματα συμμετείχαν συνδικάτα, φορείς, αντιναζιστικές κινήσεις και όλες οι τοπικές οργανώσεις της Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών. Ξεκινώντας από την πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών φώναξαν με ένα στόμα «ποτέ ξανά φασισμός». Αντίστοιχες πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Η πορεία στη Νίκαια κατευθύνθηκε στις γειτονίες της περιοχής, στις εργατικές πολυκατοικίες, με συνθήματα αντιφασιστικά και αντικυβερνητικά κατά των μέτρων λιτότητας, οργισμένοι για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, της περιοχής, δάσκαλοι, καθηγητές που απεργούν, μαζί με εργαζόμενους από τους δήμους και το νοσοκομείο κρατικό Νίκαιας, μαζί με χιλιάδες ακόμα κατοίκους της περιοχής.

Η παρουσία των ΜΑΤ ήταν έντονη και ασφυκτική. Σε αρκετά σημεία περπατούσαν παράλληλα με τους διαδηλωτές με τις μάσκες στα πρόσωπα σε στενό «μαρκάρισμα» με τους διαδηλωτές, στα όρια της πρόκλησης σύμφωνα με μαρτυρίες του κόσμου στις γειτονιές και στην πορεία.

Τη συγκέντρωση στη Νίκαια διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας – Κορυδαλλού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας – Κορυδαλλού και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας.

Θεσσαλονίκη 

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν απόψε στη Θεσσαλονίκη άτομα που πρόσκεινται στην Αριστερά και στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου.

Περίπου 200 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής ενώ κατά διαστήματα η Τροχαία διέκοπτε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της οδού Εγνατία.

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, χωρίς να πραγματοποιήσουν πορεία και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Κρήτη 

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα αντιφασιστική συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Την κινητοποίηση είχε προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, όπως όμως ήταν αναμενόμενο αυτή πήρε αντιφασιστικό χαρακτήρα.

Μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου ή προς τη στη Νέα Αλικαρνασσό όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου χθες το βράδυ έγιναν εκτεταμένα επεισόδια.

Η Αστυνομία έχει πάρει έκτακτα μέτρα, ειδικά στην περιοχή της Αλικαρνασσού, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By