Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν βγαίνουν τα… κουκιά για τον Αντιρατσιστικό

Δύσκολα θα συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

BouliΗ κοινή πρόταση αντιρατσιστικού νόμου που καταθέτουν (ενδεχομένως και εντός της ημέρας το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ) δύσκολα θα συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συνολικά σε επίπεδο Ολομέλειας Βουλής διαμορφώνονται δύο μπλοκ: 121 υπέρ του αντιρατσιστικού νόμου και 179 κατά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 28 Βουλευτές και η ΔΗΜΑΡ 14 Βουλευτές: σύνολο 42. Ο ΣΥΡΙΖΑ λογικά θα «προσθέσει» τους 71 Βουλευτές που διαθέτει, καθώς η πολιτική απόφαση του κόμματος ήταν και παραμένει υπέρ της επικαιροποίησης της νομοθεσίας για τα ρατσιστικά εγκλήματα – θεωρείται απίθανο να αλλάξει στάση επικαλούμενος ενδεχομένως μικροκομματικές σκοπιμότητες ή το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που θα φτάσει στην Βουλή.

Επομένως η δύναμη των κομμάτων που θα στηρίξουν τον αντιρατσιστικό είναι 113 Βουλευτές. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν τουλάχιστον 8 από τους 14 ανεξάρτητους Βουλευτές που προέρχονται από την κεντροαριστερά (π.χ. Λοβέρδος, Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς, Μιχελογιαννάκης, Μπόλαρης, Παραστρατίδης).
Είναι προφανές ότι οι 125 Βουλευτές της ΝΔ υπερισχύουν των 121 Βουλευτών που λογικά θα αθροιστούν υπέρ τους αντιρατσιστικού νόμου, καθώς δημοσίως μόνο ο Α. Σπηλιωτόπουλος έχει ταχθεί υπέρ νέου αντιρατσιστικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι κατά του νόμου έχει ταχθεί το ΚΚΕ (12 Βουλευτές), αλλά και η Χρυσή Αυγή (18 Βουλευτές), ενώ την ίδια αρνητική στάση εκτιμάται ότι θα τηρήσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (18 Βουλευτές), αλλά και περίπου 6 από τους ανεξάρτητους Βουλευτές που προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη.

Από εκεί και πέρα μπορεί με «τεχνικά» μέσα (π.χ. παρών, λευκό, απουσία από την ψηφοφορία) ή με μη αναμενόμενη πολιτική στάση (π.χ. να ψηφίσει την πρόταση νόμου ομάδα βουλευτών της ΝΔ) να πλειοψηφήσουν όσοι είναι υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι για να φτάσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Και με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο.
Η Επιτροπή έχει 50 μέλη: 21 ΝΔ (μέλος της Επιτροπής είναι ο Α. Σπηλιωτόπουλος), 12 ΣΥΡΙΖΑ, 4 ΠΑΣΟΚ, 3 Ανεξάρτητοι Έλληνες, 3 Χρυσή Αυγή, 3 ΔΗΜΑΡ, 2 ΚΚΕ, 2 ανεξάρτητοι (Λοβέρδος, Κουράκος). Οπότε η «σύμπραξη» ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ (που έχουν ήδη δηλώσει αντίθετοι με το νομοσχέδιο) αρκεί για να σταματήσει την νομοθετική πρωτοβουλία, ακόμα και αν υπάρξουν διαρροές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By