Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μιχελάκης: Tροποποιήσεις για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης

 Στόχος της κυβέρνησης είναι η ευρύτερη πολιτική συναίνεση απέναντι στην Χρυσή Αυγή

Mixelakis

Σε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου με τα κόμματα, ώστε η Βουλή να εκπέμψει αποφασιστικό μήνυμα ενότητας απέναντι στη Χρυσή Αυγή, προέβη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης  ενόψει της συζήτησης την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο υπουργός Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Από το πρωί της Τετάρτης συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και πως βούληση όλων ήταν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, η απόφαση για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης θα γίνεται με απόφαση της Βουλής και όχι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σχολίαζαν πως η νέα πρόταση αποτελεί μια θεσμική λύση που εγγυάται υψηλότερο κύρος.

Ειδικότερα, η εφαρμογή των διατάξεων:

  • Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
  • Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».
  • Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».
  • Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Τη δική της τροπολογία με στόχο να δείξει ότι παραμένει στο πολιτικό «παιχνίδι», κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ που διέρρεε ότι παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις της θα στηρίξει την τροπολογία Μιχελάκη. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφουν ο Ν. Τσούκαλης , η Ασ. Ξηροτύρη  και η Ν. Φούντα, επιδιώκεται η σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

 

tropologia

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By