Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναμμένο φιτίλι η Κριμαία

Προειδοποιητικά πυρά κατά παρατηρητών του ΟΑΣΕ που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Κριμαία

crimea800-570_080314

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιχείρησε σήμερα Σάββατο, για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες, να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιστρέφουν στην Ουκρανία

Περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιστρέφουν οδικώς από σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον μετά τα προειδοποιητικά πυρά που δέχτηκαν, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα εκκενώθηκε το προξενείο της Πολωνίας βρίσκεται στη Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει τόσο ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας όσο και το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Ρωσία επεκτείνει τον έλεγχό της στην Κριμαία

Την ώρα που οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον έλεγχο της Κριμαίας δείχνουν να έχουν βαλτώσει, η Μόσχα επεκτείνει τον έλεγχό της σε περιοχές της Κριμαίας εκμεταλλευόμενη και την φιλορωσική διάθεση μεγάλου μέρους ρωσόφωνων Ουκρανών που ζουν στην περιοχή.

Το πρωί του Σαββάτου περίπου 3.000 υποστηρικτές των Ρώσων διαδήλωσαν έξω από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Χάρκοβο. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία και εναντίον του φασισμού.

Όπως δείχνουν φωτογραφίες, ρωσικά στρατεύματα στη Συμφερόπολη έγιναν δεκτά με επευφημίες από ρωσόφωνους πολίτες.

Πρώτη συνάντηση της ουκρανικής με τη ρωσική πλευρά, από την έναρξη της κρίσης στην Κριμαία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες–οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

crimea800-542_080314

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία

By