Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση επιθυμούν Πούτιν – Ολάντ – Κάμερον

 Στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Μπρiσμπέιν της Αυστραλίας

Asem10 Summit

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ «να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες» που έχουν οι διεθνείς εντάσεις στη σχέση των δύο κρατών.

«Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο περιθώριο της συνόδου των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20) στο Μπρiσμπέιν της Αυστραλίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασαν το κοινό ενδιαφέρον τους για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση που επλήγησαν από την Ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Κάμερον και τον Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου των G20, όπου ο Πούτιν δέχτηκε πιέσεις να κάνει περισσότερα προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία διαφορετικά θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις.

«Το ουκρανικό ζήτημα ήταν εκ των πραγμάτων το μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης, ωστόσο μίλησαν για τους θεμελιώδεις λόγους πίσω από την παρούσα ρήξη ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Κάμερον έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αναθέρμανση των σχέσεων αυτών και για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης που θα βοηθήσει στο να εγκαταλειφθεί αυτή η διάθεση αντιπαράθεσης«, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύνοδο λόγω της κριτικής και των πιέσεων που δέχτηκε για τη στάση και τον ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.

«Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία«, ήταν το όχι και τόσο θετικό σχόλιο του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ στον Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον ΜακΝτόναλντ.

By