Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιθυμεί ο Ποροσένκο

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας

POROSHENKO UKRAINE

Την «άμεση» έναρξη διαπραγματεύσεων επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με θέμα μία αμυντική συμμαχία για την προστασία της Ουκρανίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από γενικής απόψεως έχουμε ανάγκη από μία νέα αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για την στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας», λέει. «Ως πρόεδρος θα επιδιώξω μία τέτοια συμμαχία και θα αρχίσω αμέσως συνομιλίες».

«Κάποτε απαρνηθήκαμε τα πυρηνικά όπλα και λάβαμε ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν έχουν καμία αξία. Για τον λόγο αυτόν μας χρειάζεται μία νέα συμμαχία», συνεχίζει ο Πέτρο Ποροσένκο.

Αναφερόμενος στις προοπτικές αποκατάστασης της ηρεμίας στην Ουκρανία, εμφανίζεται αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ειρήνη μέσα σε λίγους μήνες, εάν η Μόσχα είναι έτοιμη», λέει. Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο ίδιος επιδιώκει να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιεύθηκαν χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ασκώντας την επιρροή του ο Πούτιν μπορεί να θέσει τέλος στις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας», λέει ο Πέτρο Ποροσένκο.

By