Σάββατο, 30 Μαρτίου, 2024

«Αλαλούμ» με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος

Τουλάχιστον άλλον ένα μήνα θα περιμένουν όσοι δικαιούνται επιστροφές

foroi

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα περιμένουν τουλάχιστον άλλον ένα μήνα για να πάρουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται μέχρι να εξακριβωθεί πρώτα πόσοι από τους δικαιούχους επιστροφής έχουν και χρέη είτε σε Ταμεία είτε και στην εφορία.

Οι συμψηφισμοί ξεκινούν από μηδενική βάση καθώς η αρχική απόφαση που είχε εκδοθεί στα μέσα Απριλίου από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αποδείχτηκε ανεφάρμοστη και καταργείται. Πλέον με νέα απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, πρώτα θα παίρνει τα χρέη η εφορία μέσω των επιστροφών φόρου και μετά ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει στα Ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση αφού γίνει πρώτα ο συμψηφισμός των επιστροφών με τους οφειλέτες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στη συνέχεια θα μπορούν να αποδεσμευτούν και οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους δεν χρωστούν ούτε στην εφορία ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το «μάρμαρο», δηλαδή, θα συνεχίσουν να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν χρωστούν. Ανεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, για να πάρουν τα χρήματα από επιστροφή φόρου, θα πρέπει τώρα να… αποδειχθεί ότι δεν είναι οφειλέτες ούτε προς την εφορία ούτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ξεχωριστές διαδικασίες.

Και όλα αυτά αφού χρειάστηκε να περάσει ένα εξάμηνο πειραματισμού και πλήρους απραξίας για να διαπιστωθεί ότι η αρχική απόφαση περί συμψηφισμών… πρέπει να καταργηθεί, καθώς τα Ταμεία για τα οποία προβλέφθηκε το μέτρο των συμψηφισμών δεν κατάφεραν να εισπράξουν -παρά ελάχιστα- χρήματα, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έχουν παγώσει και οι επιστροφές φόρου για 800.000 φορολογούμενους, είτε έχουν είτε δεν έχουν χρέη στο κράτος.

Το εγχείρημα μέχρι τώρα ήταν μια «τρύπα στο νερό» και είναι ενδεικτικό ότι στους 800.000 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου εντοπίστηκαν 100.000 που χρωστούν στα Ταμεία, αλλά ο συμψηφισμός των χρεών με επιστρεφόμενα ποσά φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ έχει προχωρήσει μόλις για 3.000 οφειλέτες.

Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πιάσει ως το τέλος του 2014 το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για αύξηση εσόδων στα Ταμεία κατά 50 εκατ. ευρώ μέσω του συμψηφισμού χρεών με επιστροφές φόρου, πλην όμως έτσι όπως προβλέπεται η διαδικασία στη νέα απόφαση ο στόχος αυτός πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς πρώτα θα γίνονται οι συμψηφισμοί με χρέη προς την εφορία και στη συνέχεια ό,τι περισσεύει, αν περισσεύει, θα συμψηφίζεται με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

By