Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ακατάσχετο 180.000 ευρώ θέλει η κυβέρνηση- Τι προτείνουν οι τράπεζες

Στους πλειστηριασμούς έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις τρόικας και κυβέρνησης

spitiaΜεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά και τους τροικανούς σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι: μεταβατικό στάδιο ως την πλήρη απελευθέρωση, αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα δανειολήπτη και περιουσία ιδιοκτήτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από τη χθεσινή σύσκεψη  δήλωσε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, τότε η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς για τους πλειστηριασμούς.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, βρεθεί δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προσχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα επίμαχα σημεία τριβών είναι:
-Το μεταβατικό στάδιο πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία. Οι δανειστές φέρεται να δέχονται το εξάμηνο ως μεταβατικό στάδιο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για διατήρηση για μεγαλύτερο του εξαμήνου χρονικό διάστημα της σημερινής προστασίας (έως και 3 χρόνια) ενώ μια εναλλακτική που έχει εξετάσει προέβλεπε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών, από τις 200.000 ευρώ αξίας προστατευομένου ακινήτου σήμερα, στις 150.000 ευρώ στο α” εξάμηνο του 2014, στις 100.000 ευρώ στο τέλος του 2014 και στις 50.000 ευρώ σε επόμενη φάση.

-Η αξία της πρώτης κατοικίας, θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, (σήμερα στις 200.000 ευρώ) οι δανειστές δεν δέχονται ποσά μεγαλύτερα των 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγιο για 180.000 ευρώ.

-Το οικογενειακό εισόδημα ως πρόσθετη προϋπόθεση προστασίας των ιδιοκτητών προσδιορίζεται στις 20.000 ευρώ.

-Η συνολική περιουσία του φορολογούμενου να μην ξεπερνά το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας ως τρίτη προϋπόθεση.

-Αρνητική είναι η τρόικα στο ύψος επί του οποίου θα προσδιοριστούν τα όρια της αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας καθώς της τέθηκε υπόψη το ποσόν των 180.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και οι τράπεζες, φέρονται να προκρίνουν τη θέσπιση δύο προβλέψεων: του του συνεπούς πελάτη των τραπεζών και των αποδεκτών δαπανών διαβίωσης. Σε αυτά βασίζονται το ιρλανδικό μοντέλο.  Ειδικότερα, όι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης θα αποτελεί  μία επίσημη λίστα όπου υπολογίζονται οι στοιχειώδεις μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών, αναλόγως αν αυτά τα συνθέτουν οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια, άγαμοι, κ.λπ.

Ελένη Στεργίου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By