Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αίσιο τέλος σε αεροπειρατεία αεροσκάφους στη Γενεύη

Ένας αεροπειρατής τέθηκε υπό κράτηση, ενώ επιβάτες και πλήρωμα είναι ασφαλείς

aeropiratia-

Τελικά αναίμακτη κατάληξη είχε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιθιοπικών αερογραμμών που οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο της Γενεύης το πρωί της Δευτέρας. Ένας αεροπειρατής τέθηκε υπό κράτηση, ενώ επιβάτες και πλήρωμα είναι ασφαλείς και έχουν οδηγηθεί σε χώρο ελέγχου.

Στο αεροπλάνο, που είχε ξεκινήσει από Αντίς Αμπέμπα με τελικό προορισμό τη Ρώμη, έχοντας κάνει ενδιάμεση προγραμματισμένη στάση στο Χαρτούμ, εκτιμάται αρχικά ότι ο αεροπειρατής ανέβηκε στο αεροπλάνο και, σύμφωνα με μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες αναφορές, η πρώτη ενημέρωση για την αεροπειρατεία έγινε ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Γενεύης Μπερτάν Στέμπφλι είχε αναφέρει νωρίτερα ότι αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Γενεύη μετά από αεροπειρατεία, χωρίς να δίνει στοιχεία για την πτήση, ενώ οι Αιθιοπικές Αερογραμμές, χωρίς να μιλούν ανοικτά για αεροπειρατεία, ανέφεραν ότι ένα αεροπλάνο τους «αναγκάστηκε να προσγειωθεί» στην ελβετική πόλη.

 Λίγο αργότερα, η αστυνομία του αεροδρομίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο και «ένας αεροπειρατής τέθηκε σε κράτηση», προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες. Το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά.Όπως αναφέρει το Reuters, εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία των πτήσεων έδειχνε το αεροπλάνο, που εκτελούσε την πτήση ΕΤ702, να κάνει κύκλους πάνω από τη Γενεύη για αρκετή ώρα πριν την μη προγραμματισμένη προσγείωσή του.

Περνώντας τα ξημερώματα από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το πιλοτήριο είχε ενημερώσει τον πύργο ελέγχου του Αμπού Σιμπέλ (στα νότια της Αιγύπτου) για την αεροπειρατεία, όπως ανέφεραν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Associated Press. Το αεροπλάνο δεν είχε ζητήσει να προσγειωθεί στην Αίγυπτο αλλά συνέχισε προς τα βορειοδυτικά.
By