Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ένωση με τη Ρωσία ψήφισε η Κριμαία

Με το σαρωτικό 93% εγκρίθηκε από τους πολίτες της Κριμαίας, η ένωση της επαρχίας με τη Ρωσία

crimea_vote600

Έκλεισαν στις 8 το βράδυ οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το οποίο οι πολίτες της επαρχίας καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ της προσάρτησης στη Ρωσία ή της διευρυμένης αυτονομίας μέσα στην Ουκρανία.

Το exit poll του πρώτου καναλιού της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε ότι το 93% των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της ένωσης. Όπως αναφέρουν οι παρατηρητές και οι τοπικές αρχές, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μαζική. Μόνο στις πρώτες έξι ώρες, προσήλθε στις κάλπες το 44,27% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, «το 93% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και το 7% υπέρ τη διατήρησης του καθεστώτος αυτονομίας εντός της Ουκρανίας».

Σ. Αξιόνοφ: Ιστορική απόφαση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία.
«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία» έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ανακωχή έως τις 21 Μαρτίου

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Ρωσία αποφάσισαν ανακωχή για την περιφέρεια της Κριμαίας μέχρι τις 21 Μαρτίου, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας του Κιέβου, Ιγόρ Τένιουχ.

Ανοιχτές απειλές από το «Δεξιό Τομέα»

Ο ηγέτης του ακροδεξιού, νεοναζοστικού «Δεξιού Τομέα», Ντμίτρι Γιάρος, δήλωσε πως «θα καταστρέψουμε κάθε ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ουκρανία αν οι Ρώσοι κατακτητές δεν υποχωρήσουν».

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και χαρακτηρίζει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας.

ΕΕ: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο» , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο.

«Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί» δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

By