Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένταση στις σχέσεις Μέρκελ- Σόιμπλε για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα

Κατά της προοπτικής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα τάσσεται η  Καγκελάριος

soimble

Για ένταση στις σχέσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και την ανακοίνωσή του πριν από τις ευρωεκλογές, κάνει λόγο το περιοδικό «Der Spiegel», υποστηρίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές. Το περιοδικό αποκαλύπτει δε ότι στην αρχή της κρίσης οι δύο Γερμανοί πολιτικοί διαφώνησαν και για την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.

«Η Μέρκελ σταματάει τον Σόιμπλε», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση του γερμανικού περιοδικού και αναφέρει τα εξής: «Μεταξύ της “Αγγελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχουν και πάλι εντάσεις για την γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Καγκελάριος σταμάτησε σχέδια του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας πριν από τις Ευρωεκλογές τον Μάιο ένα νέο πακέτο βοήθειας» και επισημαίνει ότι η Καγκελαρία «ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιου είδους μήνυμα».

Σύμφωνα με το περιοδικό, «η κυρία Μέρκελ φοβάται ότι το επικριτικό προς την Ευρώπη κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία” θα μπορούσε να ωφεληθεί στις εκλογές από μια συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να στείλει στους Έλληνες ένα μήνυμα αλληλεγγύης και να καταστήσει σαφές ότι μπορούν μετά τις εκλογές να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη, καθώς βλέπει τον κίνδυνο, χωρίς την προοπτική περαιτέρω στήριξης, ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα να ενισχυθούν πολύ».

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει το ρεπορτάζ, «πολλοί παρατηρητές θεωρούν το τέλος της κυβέρνησης συντηρητικών και σοσιαλιστών ως πιθανό» και αυτό, ανησυχεί ο κ. Σόιμπλε, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ευρωκρίση.

By