Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής

Έγινε δεκτό άρθρο της πρότασης ΠΑΣΟΚ για την ανεργία

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

«Διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής» τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση». Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι «με τη συμφωνία με την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης»,

Ανέφερε ακόμη δημοσιεύματα και δηλώσεις του Σόιμπλε που αναγνωρίζουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ πια μιλά για πιθανότητα νέων μέτρων» και επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα ανάπτυξης».

Δεκτή κατά το 1/3 η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία

Το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία αποδέχθηκε τελικά η κυβέρνηση. Το άρθρο αυτό αφορά την απασχόληση ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες και, όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, «καταφέραμε να γίνουν οι νομοτεχνικές διορθώσεις».

Για το δεύτερο άρθρο που αφορά την μείωση ασφαλιστικών εισφορών ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους», αλλά δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Με προσθήκη που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων». Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι έγινε δεκτή η τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010. Επανέλαβε ότι θα εξετάσει στο μέλλον τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ και για το χαράτσι στο ακίνητα να διευρυνθούν τα κοινωνικά όρια ώστε να ενταχθούν όσοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ωστόσο ο Υπουργός δεν έκανε αλλαγές στη ρύθμιση για το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι έχουν γιαπιά.

Για τους εφοπλιστές και τις εξαιρέσεις από την εισφορά που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι επαναλαμβάνεται ισχύουσα διάταξη «για λόγους ασφαλείας δικαίου» και πρόσθεσε ότι «από φέτος οι εφοπλιστές υπολογίζεται ότι θα δώσουν παραπάνω 140 εκατ. ευρώ από πλοιοκτήτριες εταιρείες ημεδαπές ή αλλοδαπές».

By